İlk olarak çocuğunuz ve yaşıtları arasında davranış farklılıkları gözlemliyorsanız bu sizin kaygılanmanız için ilk belirti olabilir. Bu farklı davranışların otizm belirtisi olduğunu düşünebilmek için otizm hastalığının sizi ve ailenizi nasıl etkileyeceğini ve en başta otizmin tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekecektir.
Oldukça karmaşık olan bir gelişim bozukluğu sonucu ortaya çıkan otizm, yaşamın ilk üç yılında ya da doğuştan gelen bir hastalık olabilir. Otizm beynin işleyişini veya beynin yapısındaki bazı sinir sistemi kaynaklı sorunlardan ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Otizme nelerin sebep olduğunu soracak olursanız bu sorunun şimdilik tek bir cevabı var o da otizme nelerin yol açtığının bilinmiyor olmasıdır.
Kuşkular bu zamana kadar hep otizmin anne-babadan kalıtım yoluyla geçtiği yönündeydi, dolayısıyla bunun için birçok araştırma yapıldı ancak otizmin bir geni olduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadı. Ancak çevresel faktörlerin etkilediği düşünülmektedir.
Otizme her türlü aile, ırk ve toplumda rastlanmaktadır. Dolayısıyla saydığımız bu özellikler otizmle direk olarak alakalı değildir. Buradan yola çıkarak otizmin, ailenin maddi durumu ile ya da çocuklarını yetiştirme biçimleri ile de bir alakası olduğu söylenemez.
Günümüzde en çok rastlanan nörolojik bozukluk olan hastalık otizmdir ve yapılan araştırmalara göre verilerde bu hastalığa yakalanma oranının 88 de 1 olduğu görünmektedir. Cinsiyet ile ilgili bir istatistik söyleyecek olursak erkeklerde kızlardan daha çok rastlandığını söyleyebiliriz.
Otizme yakalanan çocukların büyük bir kısmında farklı derecelerde zeka gerilemesi ve öğrenmede zorluklar görülebilir. Otizm kavramı ile ilgili birkaç olgudan bahsedecek olursak şunları söyleyebiliriz;
Otizm spektrum bozukluğunun bir ruh hastalığı olmadığı fakat belirtilerinin bazı ruh hastalıklarını andırdığı söylenebilir.
Yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre otizm spektrum bozukluğunun ailenin yaşamı ve ekonomisi ile ya da çocuğun yetiştirilme biçimi ile herhangi bir alakası olmadığı gözlemlenmiştir.
Otizmin kalıtsal bir hastalık olabileceğine dair bulgulara rastlanmasına karşın buna yol açan genlere rastlanmamıştır.
Önceki araştırmalarda 500 de 1 rastlanan otizmin şimdilerde ise 88 de 1 e kadar çıktığı ve erkekler de kızlara göre 4 kat fazla rastlandığı gözlemlenmiştir.
Otizmli bireylerin oldukça az bir kısmında ( yaklaşık olarak yüzde 10 ) oldukça güçlü bir hafıza, müzik yeteneği gibi gelişmiş özelliklere rastlanır.